Naše RAW cukroví

Letos jsem se konečně hecla a začala jsem těsně před Vánoci s přípravou RAW cukroví. 1) Mám dvouleté dítě, kterému chci dopřát sladké bez toho, aniž bych měla výčitky svědomí. 2) Nemusíme se jako rodina ládovat pořád jen cukry a kilogramy mouky s máslem. 🙂 Na RAW cukroví je prima, že se rychle připravuje, ale…

Dort pro nejmenší

Recenze na Kenwood Kmc 57008 Chef Premier

Zeleninové karbanátky

Nikdy jsem doma nepekla zeleninové karbanátky. Pamatuji si moc dobře, jak je dělali ve školní jídelně a že se to prostě nedalo žrát! Takže jsem zkrátka a dobře neměla motivaci… Poslední dobou jsem ale omezila konzumaci masa, protože mi nedělá dobře a z etického hlediska nechci podporovat kupování masa v obchodech. Maso asi nikdy nepřestanu…

Recenze na mixér G21

Měla jsem dilema, jestli si pořídit mixér G21 anebo Vitamix. Naštěstí to, ale za mě rozsekl manžel, který mi k výročí naší svatby koupil G21. Mám sice tu starší verzi, ale čert to vem. Já se bez kulaté nádoby a chytrého ovládání směle obejdu. Mixér používám skoro rok a zatím jsem spokojená. Mixuji v něm…

Podzimní dýňová polévka

Konec jara znamená velikou úrodu dýně a protože našemu sousedovi se vždycky náramně daří, jsme hrdě zásobováni krásnými Hokaido, kterými oficiálně zakončuji zavařovací sezónu. Než se ale pustím do zavařování, využiji ještě pár sychravých dní k tomu, aby z dýně uvařila hned několik chutných a sezónních jídel. A začínám tradičně polévkou… 🙂   Suroviny: 1…

Pečem pšenično-špaldový pecen

Péct chleba mě naučila moje dobrá kamarádka Vrána a pak také blog známé Julie. Miluji její recepty, protože miluji výzvy a kdyby nebylo jejího blogu, neměla bych kam „růst“. Už nějaký ten pátek mě trápí alergie na žitnou mouku, takže s žitným kváskem jsem se směle rozloučila a přeučila jsem ho na pšeničný. O tom…

Založte si kvásek na chléb

Založit žitný kvásek, ze kterého pak budete moci péct vlastní domácí chléb, není vůbec žádná potíž. Stačí Vám na to pouze BIO celozrnná žitná mouka (nejlépe čerstvě umletá) a voda. 1. den si připravíme velikou zavařovací sklenici, ve které zamícháme 50g mouky s 50ml vlažné převařené vody. Sklenici pak překlopíme ubrouskem, který utáhneme gumičkou přes…

Kuře s jarní nádivkou

Kuře je moc dobrá věc. Ba dokonce výtečná, když nejíte to B******* z krámu. Já beru čerstvé maso od místních farmářů, protože mi záleží na minulosti zvířete, které jím. 1) Beru to jako malý protest vůči špatnému zacházení se zvířaty. 2) Navyšuji poptávku kvalitnějších potravin. Ostatně jak říkávala moje dobrá známá: Můj kůň, mé tělo.“…

Bezinkový sirup s růží

Každé léto – když všechno kolem mě začne kvést, se nostalgicky vracím do svých dětských let a máminy kuchyně. Pamatuji si, jak jsme spolu trávili čas trháním bezinek a pak jsme z nich smažili voňavé řízky, na které do teď nedám dopustit. A protože kolem nás na vesnici kvetlo opravdu hodně keřů, připravovali jsme rádi…

Pampeliškový „med“

Můj táta odjakživa nesnášel, když mamka sbírala pampelišky na „med“. Jako zarytý včelař nadával na to, že nejíme med, ale sirup a že je to hnus. Můj táta prostě nesnáší náhražky… Já ale pampeliškový „med“ jako dítě milovala – obzvláště do čaje. Pampeliškový „med“ sice opravdu není med, nýbrž sirup, ale když se s ním…