Zeleninové karbanátky

Nikdy jsem doma nepekla zeleninové karbanátky. Pamatuji si moc dobře, jak je dělali ve školní jídelně a že se to prostě nedalo žrát! Takže jsem zkrátka a dobře neměla motivaci…

Poslední dobou jsem ale omezila konzumaci masa, protože mi nedělá dobře a z etického hlediska nechci podporovat kupování masa v obchodech. Maso asi nikdy nepřestanu jíst úplně… Ale raději zaříznu vlastního kohoutka (když mám tu možnost), kterému dám pěkný život a pak slušně poděkuji přírodě za její dary, než abych podporovala velkochov pro běžný konzum , který masem  neskutečně plýtvá! Ale to už se dostáváme někam, kam vlastně nechci, protože jedení masa je dnes celkem aktuální a kontroverzní téma, které si zaslouží vlastní článek…

Takže zpátky z receptu… 😀

Se zeleninovými karbanátky přišel můj manžel… Prý, že je má rád a jestli bych je neupekla a tak jsem se jala vymyslet ideální recept pro chutné nahrazení klasických masových karbošů a vuala, výsledek je na světě!

A věřte mi, že stojí za to. 🙂

 

Budeme potřebovat:

1 velikou cibuli
4 stroužky česneku
2 bohaté hrsti čerstvé petželky
1 lžíci sušené majoránky
1/2 velké kapusty
2 středně veliké kedlubny
3/4 velkého květáku
4 vejce velikosti L
strouhanku na zahuštění těsta
trochu kvalitního olivového oleje (já mám nejraději řecký) na smažení
himalájskou sůl, černý pepř
Postup vaření:

Kapustu rozebereme na listy, které zbavíme košťálu, kedlubny rozpůlíme a z květáku otrháme růžičky. Zeleninu pak dáme na 10 minut vařit do páry, aby si, co nejvíce zachovala chuť a při tom byla krásně křupavá.
Mezi tím si nakrájíme na drobno cibuli a dáme ji do mísy. Pak přidáme prolisovaný česnek, bylinky a vejce.
Když je zelenina uvařena, vyjmeme jí z hrnce a ponoříme ji do ledové vody. Tím zastavíme var a zelenina nezšedne.
Kapustové listy pokrájíme na malé kostičky, kedlubny nastrouháme a květák rozdrobíme.
Nyní smícháme zeleninu s ostatními surovinami v míse a nakonec přidáme strouhanku, aby těsto zhutnělo a my mohli tvarovat krásné placičky. Konzistence těsta by neměla být tekutá, ani moc hustá. Když bude málo hustá, karbanátky se nám budou při pečení rozpadat a když bude moc hustá, karbanátky budou těžké a nebudou nadýchané.
Karbanátky pečeme na olivovém oleji v rozehřáté troubě na 180°C dokud nezezlátnou. V půli pečení byste je ale měli obrátit, aby byli upečené z obou stran stejně a nepřichytili se Vám.

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky