Fermentovaný zázvor jako lék proti chřipce

Už delší dobu jsem se přemlouvala k tomu, abych se vrhla na kvašení ovoce a zeleniny. Člověk obvykle začíná okurkami, ale na to není sezóna a tak jsem vsadila na náš domácí zázvor, který člověk pěstuje celoročně.

Zatím jsem s výsledky spokojená. Asi si v létě koupím fermentovací nádoby a rozjedu to ve velkém. No však uvidíte sami, jaká je to zábava až vyzkoušíte tenhle jednoduchý recept.

Navíc mi přijde super dávat dětem domácí limošky místo těch chemikálií z krámu.

 

Co budeme potřebovat?

  • 2 litrové uzavíratelné sklenice
  • plátýnko
  • gumičky
  • 130g třtinového cukru
  • Cca. 10 cm dlouhý kořen čerstvého zázvoru

 

Postup přípravy:

  1. Vodu nalijeme přivedeme k varu.
  2. Zázvor nastrouháme nahrubo a přidáme do hrnce. Přisypeme cukr, zamícháme a stáhneme z plotny.
  3. Obsah hrnce nyní necháme zchladnout na pokojovou teplotu a rozlijeme ho do sklenic. Hrdlo sklenic přikryjeme plátnem, které utáhneme gumičkou.
  4. Sklenice necháme zhruba týden stát na teplém místě, čímž zahájíme fermentaci, Pak tekutinu přefiltrujeme přes plátýnka a vrátíme je do sklenic, které tentokrát uzavřeme víčkem. V tekutině se tak vytvoří oxid uhličitý, což nám z ní udělá limonádu.

 

Fermentovaný zázvor je přírodní lék, který bojuje proti artritidě, vysokému cholesterolu a nachlazení. Obzvláště v zimě se vyplatí jeho dávku zvýšit na posílení imunit v období virových onemocnění.

Pokud chceme limonádu pít preventivně, doporučuje se 1 sklenice denně. Ale v podstatě ji můžete pít, kdy chcete.

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky