Podzimní dýňová polévka

Konec jara znamená velikou úrodu dýně a protože našemu sousedovi se vždycky náramně daří, jsme hrdě zásobováni krásnými Hokaido, kterými oficiálně zakončuji zavařovací sezónu.

Než se ale pustím do zavařování, využiji ještě pár sychravých dní k tomu, aby z dýně uvařila hned několik chutných a sezónních jídel.

A začínám tradičně polévkou… 🙂

 

Suroviny:

1 středně velkou dýni hokaido
trochu kvalitního olivového oleje (já mám nejraději řecký)
400 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany
čerstvý rozmarýn, oregano a tymián
muškátový oříšek
6 stroužků česneku
himalájskou sůl, černý pepř

 

Postup vaření:

1. Nejprve si rozkrojíme dýni, kterou zbavíme pecek. Dužinu pak včetně slupky nakrájíme na středně veliké kostky, rozprostřeme na pekáč, zasypeme bylinkami, přidáme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. To vše ještě rukama promícháme, aby byla dýně obalená ze všech stran a dáme pect do předem vyhřáté trouby na 180C. Dýni pečeme do změknutí asi 30 -45 minut.
2. Mezi tím si připravíme zeleninový vývar. Do hrnce nalijeme 500ml čisté vody, do které vložíme mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek, pár lístku bobkového listu, nové koření, pepř a sůl. Vývar vaříme asi hodinu – během té doby sbíráme pěnu na povrchu… Jakmile budeme mít vývar hotový, stačí ho už jenom zcedit a vrátit zpět do hrnce.
3. Upečenou dýni společně s vývarem umixujeme do hladka. Na závěr přimícháme smetanu, krátce povaříme, aby se všechny chutě propojily a vuala, dýňová polévka je na světě!
4. Na talíři polévku vždy zakápněte trochou dýňového oleje a přidejte i pár dýňových semínek. Můžete si samozřejmě z upečené dýně nechat pár kousků stranou a také jimi polévku přizdobit… Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť! T.

Komentáře

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky