Pampeliškový „med“

Můj táta odjakživa nesnášel, když mamka sbírala pampelišky na „med“. Jako zarytý včelař nadával na to, že nejíme med, ale sirup a že je to hnus. Můj táta prostě nesnáší náhražky… Já ale pampeliškový „med“ jako dítě milovala – obzvláště do čaje. Pampeliškový „med“ sice opravdu není med, nýbrž sirup, ale když se s ním jako se sirupem nakládá, má velmi příznivé účinky na naše zdraví. Ostatně jako každý jiný bylinkový sirup – třeba jitrocelový. ¨Když už jsme se mimochodem zmínili o těch včelách, tak pampeliška je pro včely jedna z nejvýznamnějších rostlinek.

Pampeliška je skvělá na zánět močových cest, podporuje vylučování žluči, správnou funkci trávení a dá se z ní jíst úplně všechno kromě stonku. Kořeny, mladé listy i květy může člověk využít jak do salátů, tak z nich umixovat výborné smoothie.

A protože se mi po maminčiným sirupu letos obzvláště zastesklo, přináším Vám její osvědčený recept, který nikdy nezklame.

 

Co budeme potřebovat?

300 g pampeliškových květů
1150 ml vody
2 BIO citrony
1kg třtinového cukru

 

Postup receptu:

  1. Do hrnce vložíme pampelišky, které zalijeme vodou a přivedeme na 10 minut k varu.
  2. Důkladně omytý citron si nakrájíme na plátky a přidáme k pampeliškám.
  3. Nyní med necháme 24 hodin luhovat.
  4. Vezmeme hrnec, slijeme ho přes plátýnko, med vrátíme do hrnce a přidáme cukr. To vše přivedeme opět k varu, po té plotnu ztlumíme a med vaříme zhruba 3 hodiny na mírném ohni, dokud nezhoustne. Výsledek by měl mýt karamelovou barvu.
  5. Nakonec plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout.

Z tohoto množství je cca 750 ml medu.

 

Tak co, chutná? Já už si dělám zásoby na zimu! T.

Komentáře

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky