Pečem pšenično-špaldový pecen

Péct chleba mě naučila moje dobrá kamarádka Vrána a pak také blog známé Julie. Miluji její recepty, protože miluji výzvy a kdyby nebylo jejího blogu, neměla bych kam „růst“.

Už nějaký ten pátek mě trápí alergie na žitnou mouku, takže s žitným kváskem jsem se směle rozloučila a přeučila jsem ho na pšeničný. O tom jak se takový kvásek zakládá anebo přeučuje, píši ZDE.

Pšenici používám vždy celozrnnou a čerstvou – v BIO kvalitě, protože nechci podporovat roundup v hospodářství… Fakt mě trápí, že tohle svinstvo používají i běžní zahrádkáři na plevel!

Pokud doma nemáte mlýnek na mouku, kterou neberete od ověřeného hospodáře, dobrou zkušenost mám s mouku z DM drogerie.

No a jelikož pšenice není zrovna dvakrát nejzdravější – alespoň v takové míře, abych z ní pekla každý den chleba… Začala jsem experimentovat. Špaldová mouka, pohanková, jáhlová, mandlová… Ale stejně u nás doma vede klasika, což je pšenično-špaldový chléb. A jaký je recept?

  1. Smícháme 150g pšeničné mouky a 150g vody. Mouku s vodou necháme několik hodin odpočinout (autolýza) a teprve po tom přidáme 30g kvásku. Rozkvas necháme přikrytý a někde v teple asi 12 hodin, aby budoucí těsto nabylo pružnosti, objemu a lehkosti.
  2. Nyní si odebereme 30g do skleničky a schováme ho do lednice. Jedná se o „omlazený“ kvásek, ze kterého budeme péct příště.
  3. Teď si připravíme těsto…  Smícháme kvas, 350g celozrnné pšenice, 500g špaldové chlebové mouky, 20g soli, vrchovatou lžičku kmínu, vrchovatou lžičku zarovnanou lžičku koriandru, 800g vody a mícháme asi 3 minuty. Měli byste dosáhnout tekutějšího těsta, které přikryjete utěrkou a necháte kynout 3 hodiny ve vymazané míse olejem  (já používám olivový anebo dýňový), během kterých ho ještě 3x přeložíte a vytvarujete do bochánku. Dělá se to proto, aby chléb nahnal bubliny (byl nadýchaný). Já osobně do těsta přidávám ještě směs semínek, protože to tak máme rádi.
  4. Nyní si vysypeme ošatku moukou, ale pořádně! A vložíme do ní vytvarovaný bochánek chleba. Ošatku přikryjeme utěrkou a necháme ji v lednici asi 10 hodin.
  5. Troubu vyhřejeme na co nejvyšší stupeň a vložíme do něho hluboký plech. Teď si připravíme nízký plech, opatrně na něho přendáme nakynutý chléb, který na vrchu nařízneme do kříže (aby nepopraskal) a dáme ho také do trouby. Hned na to nalijeme do hlubokého plechu pod nízký plech s chlebem vodu a troubu zavřeme. Chléb se nám tak hezky zapaří a vyhneme se neplechám při pečení…
  6. Prvních 20 minut pečeme chléb na 250C a po té ho pečeme ještě 25-30 minut na 200C.

Upečený chléb poznáte jednoduše. Po zaklepání na jeho dno zní dutě. Kůrka by měla být zlatá a krásně křupavá! Chléb ovšem nekrájíme a neservírujeme ihned po vytažení (maximálně můžete odkrojit patičku), ale místo toho ho necháme vychladnou na mřížce a teprve tehdy je připraven k jídlu (jinak by se zkazila jeho struktura)

Tak co? Povedl se chléb??? Někdy je to dřina, než člověk přijde k ukázkovému chlebu – mě trvalo 4x, než chléb vůbec vyběhl v troubě a to opakuji stále stejný recept dokola… Ale rozhodně to za to stojí!

Dobrou chuť 🙂

Komentáře

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky