Mazanec na ráno

Mazanec, pečivo, které rozhodně nesmí chybět na sváteční tabuli Velikonoc.

Pro pohanské Anglosasy bulky představovaly Měsíc a kříž znamenal dělení na čtvrtky. Pro křesťany, kteří svátky převzali a upravili si jejich oslavy k obrazu svému, je mazanec typickým symbolem ukřižování Ježíše Krista a proto se také jí na Velký pátek.

Ať už dáváme přednost čemukoliv, mazanec je v České republice klasikou, kterou milujeme všichni. A protože je škoda kazit si chutě kupovaným pečivem, přináším Vám skvělý recept opsaný od Kitchenette, abyste ty svátky nejen přežívali, ale také trochu prožívali. Já podle toho receptu peču již třetím rokem a nemohu si ho vynachválit.

 

Co budeme potřebovat?

500 g BIO celozrnné špaldové mouky + 3 lžíce navíc na kvásek
42 g čerstvého droždí
200 ml vlažného plnotučného mléka
100 g třtinového cukru
3 vaječné žloutky
1x vydlabaná dužina z vanilkového lusku
1x velká špetka himalájské soli
kůra z jednoho BIO citrónu
1x velká špetka muškátového oříšku
1x velká špetka mletého anýzu
100 g předem namočených rozinek v rumu + 3 lžíce rumu navíc
50 g mandlí
150 g měkkého másla
1x bílek na potření

 

Postup receptu:

1. Do zadělávací mísy dáme vlažné mléko, droždí, lžíci cukru, tři lžíce mouky a směs řádně promícháme. Kvásek dáme vzejít někam k topení (cca. 20min).
2. Mezitím si do jiné mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme cukr, vanilku, citrónovou kůru, anýz, muškátový oříšek a sůl.
3. Obsah obou mís teď smícháme dohromady, přidáme žloutky a všechno spolu hezky prohněteme, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Pak do těsta přidáme namočené hrozinky a znovu vše prohněteme. Nakonec přidáme ještě máslo a hněteme do té doby, dokud těsto nebude krásně hladké.
4. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme ho kynout na 1 hodinu do tepla. Následuje překládání těsta jako u chleba, stačí párkrát… A další hodinové kynutí. Po tomto kynutí překládáme těsto naposledy.
5. Mezi tím si rozehřejeme troubu na 200°C.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, načež z každého vytvarujeme dva symetrické bochánky. Tyto bochánky přeneseme na plech, přikryjeme je opět utěrkou a necháme je ještě cca. 30 minut kynout.
7. Nyní bochánky potřeme bílkem a posypeme je mandlemi, na kterých nešetříme. Nakonec každý bochánek svrchu nařízneme do kříže, jako tomu děláme u chleba a dáme je péct přikryté alobalem na 10 min. při 200 °C. Po té teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 40 minut. Na posledních 10 minut sundáme z mazanců alobal.
8. Zda je mazanec propečený poznáte tak, že špejle po zapíchnutí do středu a vytažení, zůstane čistá. Když bude ulepená, prodlužte dobu pečení cca. o 10-15 minut.

Dobrou chuť‘ T.

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky