Založte si kvásek na chléb

Založit žitný kvásek, ze kterého pak budete moci péct vlastní domácí chléb, není vůbec žádná potíž. Stačí Vám na to pouze BIO celozrnná žitná mouka (nejlépe čerstvě umletá) a voda.

1. den si připravíme velikou zavařovací sklenici, ve které zamícháme 50g mouky s 50ml vlažné převařené vody. Sklenici pak překlopíme ubrouskem, který utáhneme gumičkou přes hrdlo a postavíme ji někam, kde bude moci v klidu za pokojové teploty kvasit až do druhého dne.

2. den opakujeme postup. Na povrchu hmoty můžeme vidět drobné bublinky, což znamená, že nám kvásek ožívá. Obvykle touto dobou i trochu nabude…

3. den přidáme znovu do sklenice 50g mouky a 50g vody. Kvásek nám možná trochu klesl, ale to je zcela v pořádku. Pracuje…

4. Kvásek je pohyblivý a načechraný bublinkami. Teď je nejlepší čas odebrat lžíci, kterou si přendáme do čisté sklenice a zbytek vyhodíme. Do odebraného množství nyní přidáme lžíci mouky, lžíci vody a kvásek pečlivě zamícháme.

5. postup opakujeme.

6. den postup opakujeme.

7. den je kvásek hotov a můžeme zadělat na chléb.

Komentáře

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky