Bezinkový sirup s růží

Každé léto – když všechno kolem mě začne kvést, se nostalgicky vracím do svých dětských let a máminy kuchyně. Pamatuji si, jak jsme spolu trávili čas trháním bezinek a pak jsme z nich smažili voňavé řízky, na které do teď nedám dopustit. A protože kolem nás na vesnici kvetlo opravdu hodně keřů, připravovali jsme rádi i zásoby na zimu, protože taková bezinková šťáva je ohromná při různých nachlazení.

Nejraději mám asi kombinaci bezinky s růží. Tu růži jsem si tam upřímně řečeno přidala sama, protože mě lákala nezvyklost kombinace, ale nedám na ni dopustit. Výsledek je zaručený a slibuji Vám, že budete mít, co dělat, aby Vám něco zbylo na zimu.

Co budeme potřebovat?

60ks bohatých bezových květů
3 velké hrsti okvětních lístků růže stolisté
2l převařené vody
2x BIO citron
1kg lučního medu

Postup:

1) Bezové a růžové květy pečlivě probereme a oklepeme, abychom se zbavili případných broučků. Nechceme je vyloženě omývat, protože bychom se tak zbavili jejich pilu, který je velmi příznivý pro naše zdraví.
2) Do hrnce nalijeme převařenou vychladlou vodu.
3) Do vody dáme přes noc macerovat bezinky spolu s citrony, které si před tím ještě nakrájíme na plátky.
4) Druhý den přimícháme k bylinkám ještě med.
5) Obsah hrnce zahřejeme, ale teplota varu by neměla přesáhnout 45°C, jinak spálíme všechny vitaminy.
6) Šťávu zcedíme do lahví, ale neplníme je po okraj, protože na závěr přijde konzervant v podobě silného alkoholu. Postačí kvalitní slivovice.

Šťávu uchováváme v chladu. Po otevření láhve je potřeba její obsah spotřebovat, co nejdříve. Mám zkušenost, že vydrží něco okolo týdne. Pokud ji budete mít v teple, zkvasí Vám prakticky do 2 dnů.

Po čase se objeví ve šťávě usazeniny, ale není to nic špatného. Jedná se o pil z kytiček.

T.

Komentáře

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky