Pouliční jídlo v Sofii

Banitsa

Tradiční koláč na slano. Připravuje se vrstvením těsta (FILO), šlehaných vajec, bílého jogurtu a balkánského sýra.

K Banitse se pije oblíbený Ayran, či Boza.

Ayran je slaný, bílý, jogurtový nápoj. Stáčený pochopitelně chutná lépe, než tovární. Tovární má horší konzistenci a je dle mého názoru zbytečně přesolený.

Boza chutná jako rozmixované slazené fazole z plechovky. Ve skutečnosti se ale jedná o fermentovanou pšenici, kterou buďto milujete anebo nesnášíte. Nic mezi tím. Já bohužel patřím do té druhé skupinky lidí. 😀

 

Balkan chock

Opět slanost z FILO těsta, která se plní balkánským sýrem a mimo jiné ještě šunkou a červenou cibulí. Povrch bývá sypaný mákem. Není to špatné, ale pokud bych si měla vybrat, raději zajdu na Banitsu.

 

Mekitsa

Za to Mekitsa, to je jiný kafe. Tu jsem si doslova zamilovala! Vypadá jako Maďarský langoš, chutná to jako český smažený vdolek. Obvykle se potírá slaným krémovým sýrem s jahodovou zavařeninou a… Jo! Fakt je to dobrý!!! Dokonce je to tak moc dobrý, že se tu táhnou fronty až na ulici. 🙂

Ze stejného těsta se pak ještě smaží Ponichki, kterým se běžně říká také buchty. Ty už jsou bez náplně. Posypou se pouze moučkovým cukrem.

 

Kebabčata

Mleté maso (hovězí s vepřovým) ve tvaru podlouhlých válečků, které jsou silně ochucené římským kmínem a pečou se na grilu.

Je to klasika podávaná s bílým pečivem. Pečivo připomíná a chutná po české vece. Nesnáším ho. 😀 Ale maso je moc dobré. 🙂

 

Kjufte

Jehněčí karbanátky na grilu. Kromě římského kmínu se do nich přidává ještě čerstvá petržel a zelenina.

 

Tykvičky

Smažené plátky cukety v jogurtu. Fakt mňamka!!!

 

Vařená kukuřice

Jídlo chudých, které také chudí prodávají. Jakmile se ocitnete mimo centrum, na každém rohu stojí stánek s opálenou paní, která většinou ty kukuřice nakradla někde na poli.

 

Palačinky

Plní se marmeládou a na závěr potírají hustou vrstvou másla. Takže pokud se Vám budou zdát mastné, hlavně je nevysušujte ubrouskem jako já, když mi je Blondýn poprvé přinesl a zapomněl mi to říct! 😀

 

Baklava

Děsně sladká věc. Ale tak děsně, že ji prostě nejsem schopná pozřít. Lidi to milujou, já ne. 😀 Jedná se o vrstvené Filo těsto s oříškovou náplní, přelité medem/sirupem. Spíš tím sirupem…

 

Bulharský „puding“

Tohle taky nejim. 😀 Chutná to po sladkých míchaných vejcích a nepochopila jsem to. Vlastně si to moc nekupují ani místní. Těžko říci, jak to chutná domácí?

 

Dort „Garaš“

Fantastický ořechovo-čokoládový dort. Za mě nejlepší zákusek v cukrárně, jaký si můžete v Bulharsku dát. 🙂 Vzdáleně mi připomíná medovník.

 

Sladoled

Zmrzlina se všude prodává na váhu a je opravdu znát, že je poctivě z mléka a smetany. Nejraději mám makovou.

 

 

Zdroj: kulinari.BG, theculturetrip.com, Street Food Hunters,

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky