Tea time, neboli čaj o páté

Je prostě a jednoduše čas na sváču…

V dnešním shonu je těžké dodržovat anglickou tradici tak jako kdysi, ale i přesto si tu kolem třetí odpolední hodiny dáváme sendvič.
Ano, slyšíte dobře. Už o třetí, ale proč byl čas posunut, to netuším.

Tradice tea time zavedla kolem roku 1840 vévodkyně Anna z Bedfordu, která se nedokázala spokojit s hladovou pauzou mezi lehkým obědem a bohatou večeří, která se podávala až v osm večer.
Na čaj o páté později začala zvát i své dobré přítelkyně z blízkého okolí, až se z odpoledních vdolků, lívanců, sendvičů a všelijakých jiných dobrot, stal módní trend.
Vrcholem celého tohoto setkání byl pochopitelně samotný čaj, který zpravidla rozlévala paní domu.

 

JAK SPRÁVNĚ SERVÍROVAT ČAJ?

Teplý šálek i konvice
Před přípravou čaje servis vypláchneme vroucí vodou, čímž ho vy-temperujeme na požadovanou teplotu a čaj tak pomaleji vystydne.

Čaj
V Anglii se nejčastěji pije Ceylon s mlékem, což je černý čaj s lehkou citrusovou vůní.
Nikdy se nesnažte mléko nahradit smetanou, protože by se v čaji srazila. Také nikdy do čaje s mlékem nepřidávejte citron, efekt by byl stejný.

Pokud máte rádi citron v čaji, krájejte ho vždy na tenká kolečka, nikoliv na měsíčky.

Je volitelný. Já osobně sladím vždy.

 

Sendviče
Jsou čtyři základní druhy sendvičů k odpolednímu čaji: okurkový, s uzeným lososem, šunkový a vajíčkový s řeřichou. Je slušnost podávat nejméně dva druhy.

Na jednoho hosta stačí pokrájet jeden velký sendvič tzv. na prst, což je ideální sousto k čaji

 

Vdolky a sbíraná smetana
Scones jedí angličané nejraději s jahodovým džemem, který se stejně jako smetana, servíruje zvlášť v mističkách.

Nepleťme si ale clotted cream s naší známou šlehačkou, protože ta oproti ní vzniká pomalým několikahodinovým zahříváním mléka, kde po vychladnutí získáme hrubou vrstvu smetany. Ti po té sesbíráme velkou lžící, proto „sbíraná“.
Sbíraná smetana má i lehce jinou chuť než šlehačka, ale v kombinaci s jahodovým džemem budou bochánky více, než božské.

 

O mně

Jmenuji se Terka, je mi 25 let a pocházím z Prahy.

Tančím zouk, miluji vaření a ráda píšu tužkami s kulatým hrotem.

Můj nejhezčí den v životě byl, když jsme spolu s Blondýnem poprvé vyrazili do města Conwy a procházeli se po hradbách.

Bojím se škvorů a nesnáším kyselé okurky.

Blogerky